جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزمون ملی دندانپزشکی چیست؟

آزمون ملی دندانپزشکی چیست؟ | رسانه مستقل دندانپزشکی - Independentistry

مجوز فعالیت در ایران به دانش‌آموختگان رشته دندانپزشکی خارج از کشور تنها با شرکت در آزمون ملی دندانپزشکی به متقاضیان اعطا می‌شود. این امتحان توسط وزارت بهداشت و مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور برگزار می‌شود. آزمون مذکور زیر نظر دبیرخانه شورای آموزشی دندانپزشکی و تخصصی طراحی شده است. برای این امتحان مهم و تخصصی، دو مرحله نظری (تئوری) و عملی در نظر گرفته شده است. آزمون ملی دندانپزشکی دو بار در سال و در فصول تابستان (معمولاً مرداد) و زمستان (معمولاً دی‌ماه) برگزار می‌شود.

ثبت نام در آزمون ملی دندانپزشکی چگونه انجام می‌شود؟

فارغ‌التحصیلانی که مدرک خود را از دانشگاه‌های معتبری که مورد تأیید وزارت بهداشت هستند، گرفته‌اند، می‌توانند با ثبت نام در آزمون ملی دندانپزشکی؛ ضمن اثبات مهارت و دانش خود، با نظام سلامت کشور بیشتر آشنا شوند. شرکت‌کنندگان در صورت قبولی در این امتحان، جواز فعالیت در درمانگاه‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی کشور را به دست می‌آورند.

داوطلبان با مراجعه به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور به نشانی www.sanjeshp.ir برای ثبت‌نام در آزمون ملی دندانپزشکی، اقدام میکنند. آزمون در دو مرحله نظری و عملی برگزار می‌شود و شرکت‌کنندگان تنها بعد از اخذ نمره قبولی در آزمون نظری، می‌توانند وارد مرحله عملی شوند.

مرحله نظری آزمون ملی دندانپزشکی

این مرحله شامل دو بخش علوم پایه و دروس اختصاصی می‌شود. بخش علوم پایه، ۲۵ درصد و بخش دروس اختصاصی ۷۵ درصد از نمره کل شرکت‌کنندگان در این امتحان را شامل می‌شود.

شایان ذکر است، داوطلبانی که قبلاً نمره قبولی در قسمت علوم پایه را کسب کرده‌اند؛ می‌توانند برای معاف شدن از این بخش، درخواست کتبی خود را به مرکز خدمات آموزشی ارائه دهند. اگر با درخواست این افراد موافقت شود، فقط باید برای قسمت دروس اختصاصی امتحان دهند.

سرفصل‌های آزمون دروس علوم پایه:

برای این بخش از آزمون، این سرفصل‌ها تعریف شده‌اند: بیوشیمی، فیزیک پزشکی، مهارت‌های ارتباطی، روان‌شناسی، آسیب‌شناسی؛ انگل‌شناسی، قارچ‌شناسی، ویروس‌شناسی، باکتری‌شناسی، ژنتیک، ایمنی‌شناسی، فیزیولوژی؛ آناتومی و مرفولوژی دندان، بافت‌شناسی دهان و دندان، جنین شناسی دهان دندان و دروس عمومی انقلاب اسلامی ایران و اندیشه اسلامی.

سرفصل‌های آزمون دروس اختصاصی:

این بخش از آزمون نظری اهمیت ویژه‌ای دارد و شامل دروس اختصاصی دندانپزشکی می‌شود. سه‌چهارم نمره کل آزمون، به دروس اختصاصی تعلق دارد. منابع آزمون ملی دندانپزشکی با موضوعاتی حول این سرفصل‌ها معرفی می‌شوند:

اندودانتیکس، ارتودنسی، آسیب‌شناسی، پریودانتیکس، بیماری‌های دهان، پروتزهای دهان، جراحی دهان، فک و صورت، دندانپزشکی کودکان، مواد دندانی و رادیولوژی.

پس از قبولی در این آزمون، متقاضیان یک سال فرصت دارند تا در آزمون عملی شرکت کنند.

مرحله عملی آزمون ملی دندانپزشکی

این مرحله  شامل سه قسمت می‌شود:

  • مرحله پره کلینیک
  • مرحله کلینیک
  • مرحله درمان جامع بیماران

داوطلبان باید در هر یک از  قسمت‌های مذکور، حداقل به نمره ۱۲ از ۲۰ دست پیدا کنند.

 مرحله پره کلینیک

استانداردهای این مرحله توسط کمیته آزمون ملی دبیرخانه شورای آموزش تعیین می‌شود. در این مرحله، شرکت‌کنندگان باید مهارت خود را در آزمون عملی چهار رشته ترمیمی، اندودانتیکس، ارتودانتیکس و پروتزهای ثابت و متحرک نشان دهند. اگر معدل متقاضی در ین مرحله بالای ۱۷ باشد، به تشخیص کمیته آزمون، از امتحانات ۳ بخش از مرحله بعد (مرحله کلینیک) معاف می‌شود.

مرحله کلینیک

شرکت‌کنندگان در این مرحله باید عملاً به درمان بیماران بپردازند و مسئولیت تأمین ایشان را به عهده بگیرند. در این قسمت نیز متقاضی با ید حداقل نمره ۱۲ را به دست بیاورد. کسانی که معدلشان از ۱۷ بیشتر شود، از مرحله بعد (درمان جامع بیماران) معاف می‌شوند.

مرحله درمان جامع بیماران

این مرحله آخرین مرحله از مراحل آزمون ملی دندانپزشکی است؛ داوطلبان باید برای ۶ ماه تحت نظارت اساتید خود در مراکز و دانشکده‌های دندانپزشکی یا کلینیک‌های منتخب دانشگاه‌های علوم پزشکی، فعالیت کنند. درواقع اینجا دانش و مهارت متقاضیان به صورت تئوریک و عملی در معرض آزمون اساتید قرار می‌گیرد.

چالش‌های آزمون ملی برای فارغ‌التحصیلان خارج از کشور

تا چند وقت پیش، فارغ التحصیلان خارج از کشور برای قبولی در این آزمون باید ۳۰ درصد سوالات را به طور صحیح پاسخ میدادند اما به تازگی خبری منتظر شذه است که درصد قبولی ازمون به ۵۰ درصد افزاش یافته است. دانشچویان فارغ التحصیل خارج از کشور با تجمع در مقابل ساختمان وزارت بهداشت، به این موضوع اعتراض کردند. با انتشار اخبار اعتراض این دانشجویان، دندانپزشکان داخل کشور به شرایط ورود فارغ التحصیلان خارج از کشور اعتراض کرده و آن را بسیار آسان توصیف کردند. کاربر ه.م مینویسد: «آزمون ملی سطح سوالاش پایینه، پنجاه درصد جواب دادن سخت نیست!» و یا کاربر ع. خ. که یکی از دانشجویان فارغ التحصیل در روسیه است؛ مینویسد:«آزمونی که از ما گرفتن در حد آزمون دستیتری بوده در صورتی که پذیرش در دستیاری ۲۵% هستش.»  از طرف دیگر برخی اساتید برگزار کننده آزمون ملی نوشته اند:«من خودم در طی چهار سال که داور پایان نامه هاشون بودم، فکر میکنم که بیش از ۵۰ درصد آنها مفاهیم ساده و اولیه را بلد نیستند!» نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *